Monday, February 23, 2009

AKU DAN PANTUN

Seawal pagi lagi pelajar-pelajar di institut aku telah disajikan dengan pertandingan akhir berbalas pantun. Pertandingan ini adalah salah satu pertandingan dalam Minggu Bahasa Melayu tahun 2009. Apabila melihat pemantun-pemantun beraksi di pentas, aku teringat satu kisah silam antara aku dan pantun. Huh, sungguh tragis..hehe

Pada masa aku sekolah dulu, aku pernah mewakili sekolah dalam pertandingan pantun peringkat daerah. Ha, macam mana ntah aku boleh terpilih. Sangat terkejut. Aku ni mana la pandai nak beraksi depan orang ramai. Lagi-lagi bila nak berpantun. Adoyaii...Nak tak nak aku pun sahut cabaran tu. Bukan apa, masa tu pengetua bagi pengecualian kelas untuk latihan. Jadi apa lagi, aku pun setuju la sebab malas masuk kelas..haha Masa tu aku tingkatan empat>> honeymoon year^^

Persiapan dilakukan di saat akhir. Biasa la tu, dapat maklumat lambat. Jadi, kami semua bekerja keras la. Sampai hari perhitungan kami semua bersemangat. Dengan uniform sekolah yang lengkap kami pun naik kereta mercedes (kereta cikgu aku) menuju ke tempat pertandingan pantun. Uih..sangat bersemangat ni..

Apabila sampai je tempat yang dituju, aku jadi terkesima. Ingatkan salah tempat. Rasa macam ada kat kenduri kawin kerabat diraja je. Semua orang segak berbaju melayu dengan tanjak dikepala dan keris tersemat dipinggang siap dengan sampin yang bersongket lagi.Si perempuan nya sungguh ayu berbaju kurung yang diperbuat dengan songket dan tidak kurang juga yang memakai baju kebaya, dan pelbagai lagi pakaian tradisional. Semuanya bersinar-sinar dan bercorak-corak yang sangat kontra dengan baju sekolah kami ni yang dah la tak ada corak, warna putih plain plak tu. Haha...rasa macam buat lawatan ke muzium pakaian tradisional pulak..Psyco betul..

Semangat kami dah mula tergugat. Tapi tak apa. Baju tak kisah. Baju kami ok apa. Baju sekolah tu. Sayang sekolah! hee...Pertandingan peringkat saringan bermula. Kami bertemu dengan sekolah yang bukan calang-calang juga kehebatannya. Dengan muka selamba kami buat dek je dengan kehebatan mereka. Si lelaki yang lengkap berbaju melayu mulakan pantun mereka. Walaupun kami semua perempuan, kami tak takut pun dengan keris kat pinggang awak tu..haha Dan kami pun menang. Yahoo..

Perjuangan diteruskan sehingga kami dapat masuk ke peringkat suku akhir. Huh, dah sampai saat-saat genting. Kami semua dah mulai letih. Tak tahan dengan gaya dan aksi pemantun-pemantun yang penuh dengan kesopanan dan ketatasusilanya. Bukan kami ni tak sopan, tapi kami agak keras. Tak pandai buat aksi dan lenggok suara yang lemah gemalai. Kamu semua mesti tau cara berpantun yang baik kan? hehe..cuba buat, nak tengok! Walau apa pun kami cuba sehabis baik. Dan kami kecundang.

Pengalaman ini sangat bermakna dalam hidup aku. Sekurang-kurangnya aku tahu yang aku ini ada bakat untuk berpantun.hehe..tak percaya?^^ Yang paling penting aku belajar supaya pilih pakaian yang sesuai jika meghadiri majlis-majlis tertentu. Aku memang ingat perkara ni sampai bila-bila. Fobia weh..

Pantun adalah khazanah Melayu yang sungguh istimewa dan unik. Pantun ini mewakili peri ketinggian daya pemikiran dan kehalusan bahasa melayu. Kamu melayu? Kamu mesti tahu berpantun!

Aku nak berpantun sikit. Dengar ya..

Tingkap papan kayu bersegi,
Sampan sakat di Pulau Angsa,

Indah tampan kerana budi,

Tinggi bangsa kerana bahasa.

No comments:

Post a Comment